Dienstag, 17. Januar 2012

Ragıp Zarakolu İçin... / İsmail Beşikci


Resmi ideolojinin, Anadolu’nun, Mezopotamya’nın kadim halklarını unutturmaya .çalışan bir damarı vardır. Birinci Dünya Savaş’ında ve sonrasında, Anadolu’da, Batı Ermenistan’da, Kürdistan’da, Mezopotamya’da neler oldu? Buralarda yaşayan kadim halklar,Rumlar- Pontuslar, Ermeniler, Kürdler, Ezidi Kürdler, Asuri-Süryaniler, Lazlar, Yahudiler… bu savaşta neler ya...şadılar? İttihat ve Terakki Türk etnisine dayanan devler projesini nasıl oluşturdu, bu projeleri nasıl yaşama geçirdi?
 Sürgünler, tehcirler, soykırımlar… Bunlar, yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde, bu coğrafyada cereyan etmiş çok önemli olaylardır. Resmi ideolojini yok saydığı unutturmaya çalıştığı süreç budur. Resmi tarih böyle bir yok sayma, unutturma dürtüsüyle yazılıyor.

Yaşanan tarih ise çok farklıdır. İşte bu noktada Ragıp Zarakolu’nun düşüncesi ve eylemi dikkati .çekmektedir. Ragıp Zarakolu, yönetimindeki Belge Yayınları, yaşanan tarih ilgili çok önemli incelemeler yayımlamıştır. Belge Yayınları’nın Ermeni soykırımıyla, Rum-Pontus sürgünleriyle, Asuri-Süryani, Ezidi soykırımlarıyla, Kürd, Laz, Çerkes, Alevi,Yahudi asimilasyonlarıyla ilgili olarak yayımladığı araştırmalar, incelemeler, önemli belgelerdir. Bu incelemeler, araştırmalar, insanlık tarihine, Ortadoğu haklarının kültür tarihine önemli bir katkıdır.

Belge Yayınları’nın bu çabaları, Ayşe Zarakolu’nun yöneticiliğinden beri devam etmektedir.
Belge Uluslararssı Yayımcılık, Mart 1990 da Devletlerarası Sömürge Kürdistan kitabını yayımlamıştı. Nisan 1990 da, Bilim-Resmi İdeoloji, Devlet, Demokrasi ve Kürt Sorunu kitabını yayımladı. Bu kitaplardan dolayı, Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne, Ayşe’yle birlikte çıkıyorduk. Mayıs 1990 da da, Melsa Yayınları, Bir Aydın Bir Örgüt ve Kürt Sorunu kitabını yayımladı. Davalar birleştirildi, Melsa yayınları yöneticisi Metin Çiyayi de bize katıldı. Ayşe Zarakolu’nun mahkemedeki duruşu, savunmaları bizlere her zaman ışıklı bir yol olmuştur.

Bu vesileyle Ayşe Zarakolu’nu sevgiyle anıyorum. Ragıp’a, Belge Yayınları çalışanlarına selamlar, sevgiler…

İsmail Beşikçi

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen